Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Στην Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι διαρκώς αυξάνονται


Η αύξηση των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική συνδέεται άρρηκτα με την τρύπα του όζοντος. Στο παράδοξο συμπέρασμα καταλήγει μελέτη, με την οποία οι ειδικοί αποπειρώνται να αποκρυπτογραφήσουν κάποια από τα ανεξήγητα μυστήρια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Οι ερευνητές της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής και της αμερικανικής NASA, επισημαίνουν ότι ενώ οι πάγοι του Αρκτικού Κύκλου λιώνουν με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα, αυτοί που περιβάλλουν την Ανταρκτική αυξάνονται. Οπως υποστηρίζουν η τρύπα του όζοντος προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας της στρατόσφαιρας και μετέβαλε τα καιρικά πρότυπα -κυρίως τους ανέμους- που πνέουν γύρω από την Ανταρκτική. Ετσι οι άνεμοι έπνεαν από τη στεριά με κατεύθυνση την ανοικτή θάλασσα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων πάγων.

Τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από την Ανταρκτική, μια μεγάλη οπή στο στρώμα του όζοντος, την οποία απέδωσαν στα χημικά που περιλαμβάνονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως τα διάφορα αεροζόλ. «Αν και συλλέγουμε όλο και περισσότερες αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η απώλεια των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Κύκλο αποδίδεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, στην Ανταρκτική, εξαιτίας της τρύπας στο στρώμα του όζοντος είναι -παραδόξως- οι συνέπειες διαμετρικά αντίθετες: δηλαδή καταγράφεται αύξηση των πάγων, εξηγεί ο δρ Τζον Τέρνερ, εκ των συντακτών της μελέτης.

3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.