Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ



Έντομο του γένους των αραχνοειδών και της οικογένειας των αρθροπόδων. Έχει μέγεθος από 3 μέχρι 18 εκατοστά του μέτρου. Κατοικεί στις ξερές και πετρώδεις περιοχές. Στην Ευρώπη εμφανίζονται περισσότερο στην Ισπανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Ζούνε μόνα τους και δεν αλλάζουν τον τόπο που μένουν μέχρι να πεθάνουν. Την ημέρα κρύβονται κάτω από πέτρες, στις σχισμάδες των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνουν από την κρύπτη τους, για να βρούνε τροφή. Τρώνε έντομα, αράχνες κι άλλα μικροζωύφια.


Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Μετά τη σύζευξη, ο θηλυκός σκορπιός καταβροχθίζει τον αρσενικό και ύστερα από μερικούς μήνες το θηλυκό γεννάει 20 - 30 αβγά. Η μητέρα βοηθάει με τις λαβίδες της να βγούνε τα μικρά από τ' αβγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα.

Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Οι σκορπιοί που ζουν στον ισημερινό είναι πολύ επικίνδυνοι. Το δηλητήριο που έχουν στο αγκάθι στην άκρη της ουράς τους είναι θανατηφόρο περισσότερο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους ανθρώπους.


3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.