Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑ'ΙΡΗ ΑΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΜΠΑΡΛΗ

Η Ευανθία Καΐρη (αδερφή του Θεόφιλου Καΐρη) γεννήθηκε το 1799 στην Άνδρο. Ήταν το προτελευταίο από τα οκτώ παιδιά του Νικολάκη Τωμάζου Καΐρη και της συζύγου του Ασημίνας. Σε πολύ μικρή ηλικία ακολούθησε τη μητέρα της στο Αϊβαλή όπου από καιρό είχε εγκατασταθεί ο θείος της Σωφρόνιος Καμπανάκης ο οποίος ήταν εφημέριος του ναού του Αγίου Γεωργίου. Όταν ο Θεόφιλος (που ήταν υπό την προστασία του Σωφρόνιου) επέστρεψε το 1809 από το Παρίσι, όπου σπούδαζε κοντά στον Κοραή, ανέλαβε αμέσως τη μόρφωση της. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Ευανθία είχε μυηθεί στους αρχαίους συγγραφείς, στα ανώτερα μαθηματικά, στη φιλοσοφία καθώς και σε ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά). Όταν έγινε δεκαπέντε χρόνων ξεκίνησε αλληλογραφία με τον Κοραή και του ζήτησε να της στείλει κάποιο βιβλίο για να το μεταφράσει στα Ελληνικά. Το 1821, με το ξέσπασμα της επανάστασης, η οικογένεια επέστρεψε εσπευσμένα στην πατρίδα, αλλά ο Καΐρης έφυγε σχεδόν αμέσως για να πολεμήσει και αργότερα για να παραστεί ως πληρεξούσιος της Άνδρου σε διάφορες συνελεύσεις. Από τότε άρχισε η πυκνή αλληλογραφία της Ευανθίας με τον Θεόφιλο που συνεχίστηκε ως το 1844 όταν ο τελευταίος επέστρεψε στο νησί. Το 1824 η Ευανθία πήγε να μείνει με τον άλλο αδερφό της (Δημήτριο) στη Σύρο και έμεινε εκεί μέχρι το 1839 οπότε επέστρεψε στην Άνδρο και παρέμεινε στο οικογενειακό της σπίτι μαζί με την οικογένεια του Δημητρίου μέχρι το θάνατό της.

6 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας!
    Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όλοι βρήκατε τη σωστή απάντηση στο επαναληπτικό της ιστορίας για την Ευανθία Καΐρη. Μάλλον κάποιος τη φώναξε και την έγραψαν όλοι, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι εμεις τα κοριτσια η ΒΑΣΙΑ εγω η Νικολιτσα το βρηκαμε προτες απο ολους αλλα το ειπαμε επιδη μας το ζητησε η κυρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΕ 9 ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΕΥΧΟΜΕ ΣΤΟΥΣ ΒΑΥΜΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑ ΜΗΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΣΤ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ.ΚΥΡΙΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΑΖΑ ΕΧΘΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΕΞΗΣΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΕΛΕΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΩΜΟΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΟΣΩ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΣΑΣ ΧΕΡΑΙΤΩ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ξέρω ότι δεν τα είχαμε πει, αλλά όλα υπήρχαν μέσα στο βιβλίο και αφού είχατε ανοιχτά τα βιβλία έπρεπε να τα βρείτε. Το έβαλα για να σας μάθω να ψάχνετε να βρίσκετε αυτό που θέλετε.
    Όσο για τα μαθηματικά, ήταν δύσκολα αλλά τα πήγες πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Μπράβο σου! Είδες ότι όλα είναι θέμα εξάσκησης; Κι αν πρόσεχες περισσότερο στο μάθημα θα ήσουν άριστη μαθήτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.