Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σφαγή των Καλαβρύτων


Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η διαταγή της μαζικής δολοφονίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta), ξεκίνησε από την παράκτια περιοχή της Αχαΐαςστη βόρεια Πελοπόννησο, όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους. Η επιχείρηση «Καλάβρυτα» ήταν μια επιχείρηση κύκλωσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ η οποία όμως κατέληξε σε μαζικά αντίποινα επί του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, μετά το θάνατο Γερμανών στρατιωτών σε μάχες με τους αντάρτες και, ιδιαίτερα, μετά την εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων που είχαν συλλάβει οι αντάρτες, λίγες μέρες νωρίτερα.
Η σφαγή των αμάχων διαπράχθηκε από την 117η Μεραρχία Καταδρομών, η οποία αποτελούνταν από Αυστριακούς και Γερμανούς από τηνΑλσατίαΛοθαριγγίαΡουμανίαΣουδητία (περιοχή της Τσεχοσλοβακίας), Βαρτεγκάου κα.[1] Πιο πριν, η μεραρχία αυτή, ως 717η Μεραρχία πεζικού και με αρκετά διαφορετική σύνθεση και ηγεσία, είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων αμάχων, ως αντίποινα, στη Σερβία.
Οι Γερμανοί, στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, εκτέλεσαν 143 άνδρες, στα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Επίσης έκαψαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, αφού τα λεηλάτησαν αποκομίζοντας περισσότερα από 2.000 πρόβατα και μεγαλύτερα ζώα και περίπου 260.000.000 δραχμές.[2]
Όταν έφθασαν στηα Καλάβρυτα, κλείδωσαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 14 στο σχολείο και διέταξαν όλους τους άνδρες από 14 και πάνω να παρουσιαστούν έξω από το χωριό. Εκεί οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, σκοτώνοντας περίπου 500 (κατά τις νεότερες εκτιμήσεις[3]) άτομα. Οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο ενώ το χωριό φλεγόταν. Την επόμενη ημέρα τα ναζιστικά στρατεύματα πυρπόλησαν το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που συνδέεται στενά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σήμερα στην θέση του εγκλήματος διατηρείται μνημείο, ως ανάμνησης των πεσόντων και του φρικτού γεγονότος, και κάθε χρόνο γίνεται αναμνηστική εκδήλωση.
Παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει αναγνωρίσει δημόσια τη ναζιστική αγριότητα των Καλαβρύτων, ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμμιά αποζημίωση. Τον Απρίλιο του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάννες Ράου, επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα για να εκφράσει τα συναισθήματά του ντροπής και βαθιάς θλίψης για την τραγωδία. Εντούτοις όμως, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σαν σήμερα (24 Οκτωβρίου)



1922: Πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας. Για περισσότερες πληροφορίες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82




1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό που λέγαμε στο τελευταίο μάθημα ιστορίας. Περισσότερα εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%97%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CF%8E%CE%BD






Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Σαν σήμερα (23 Οκτωβρίου)


1942: Αρχίζει η μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.ww2.gr/index.php?option=articles&id=901

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

2ος παγκόσμιος πόλεμος

Διαβάστε εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%84_%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82
αναλυτικά όλα αυτά που είπαμε στο μάθημα σήμερα. Μπορείτε να δείτε στο δεξί μέρος της σελίδας τους συμμάχους, τους αρχηγούς και τις απώλειες.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Από τον Κώστα)

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Η Ανακύκλωση, μία από τις τελευταίες και σίγουρες ελπίδες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, πέφτει θύμα των μεγάλων συμφερόντων και κινδυνεύει να συλληφθεί. Οι ισχυροί συνωμοτούν εναντίον της. Μερικά γενναία σκουπίδια, όμως, όπως ο Κοκός ο Πλαστικός, η Μαρία η Μπαταρία, ο Μένιος ο Αλουμινένιος και ο Λίνος Μπουκαλίνος, με αρχηγό τους το βασιλιά Χαρτούρο, αποφασίζουν να τη βγάλουν από το αδιέξοδο, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Μια ιστορία στην οποία συνυπάρχουν το αγωνιστικό πνεύμα και η ευαισθησία για το περιβάλλον με τη φαντασία, το χιούμορ, την περιπέτεια και τις απρόβλεπτες ανατροπές της ζωής.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΗΣΑΙΑΣ (από Άρη)

ΝΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΣΑΙΑ                                                                      

Σκάκι


Ένα καλό site για το σκάκι που έχει και μαθήματα. http://chessacademy.gr/home.htm

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σαβάνα (από Άρη)



Πρόσθεση και αφαίρεση με δεκαδικούς

Για να θυμηθούμε λίγο τους δεκαδικούς γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μας χρειαστούν ...
http://www.skoool.gr/content/los/primary/maths/decimal_add_sub/launch.html

Ζώνες βλάστησης

Σαβάνα

Στέπα

Δάση φυλλοβόλων

Μεσογειακή βλάστηση

Τάιγκα

Τούνδρα

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Δείτε αυτό το ωραίο βίντεο για να καταλάβετε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.http://geogr.eduportal.gr/askhseis/gas/gas_greenhouse.htm

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το σύμπαν


Όλο το γνωστό σύμπαν σε έξι λεπτά. Ένα καταπληκτικό βίντεο που αξίζει να το δείτε.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συντομογραφίες και αρκτικόλεξα

Στις αγγελίες χρησιμοποιούμε συχνά συντομογραφίες και αρκτικόλεξα για οικονομία χώρου. Εδώ θα βρείτε αρκετές συντομογραφίες http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/abbreviation.html
και εδώ μερικά αρκτικόλεξα
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%91%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1_(%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC)

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κλιματικές ζώνες

Δείτε αυτόν τον ωραίο και διαδραστικό χάρτη των κλιματικών ζωνών. Πατώντας πάνω σε κάθε πόλη θα σας δείξει τις ετήσιες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις και πατώντας πάνω σε κάθε είδος κλίματος θα σας δείξει τα χαρακτηριστικά του.

http://geogr.eduportal.gr/askhseis/klima_ghs/klima_earth.htm

Σαν σήμερα (13 Οκτωβρίου)

1884: Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904: Σκοτώνεται στη Στάτιστα της Φλώρινας ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. 

1943: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της Γερμανία. 

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η ατμόσφαιρα της γης

Η εικόνα δείχνει πως δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Διαγωνισμός γεωγραφίας 2

Ποιο είναι το παραπάνω νησί;  Εύκολη ερώτηση ε; Περιμένω απαντήσεις.



Ενέργεια


Δοκιμάστε το παρακάτω παιχνίδι, είναι καταπληκτικό. Πατήστε ελληνικά στην αρχική οθόνη και μετά παρακολουθείτε τα συννεφάκια και πατάτε τα βελάκια. Έχει πλάκα.

Πρώτοι και σύνθετοι αριθμοί

Δείτε αυτό το βιντεάκι, ακούστε τι λέει, δοκιμάστε να βρείτε τις απαντήσεις. http://www.skoool.gr/content/los/primary/maths/prime_numbers/launch.html

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Κωνσταντίνος Καβάφης

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1863 (29 Απριλίου) και πέθανε στην ίδια πόλη το 1933 την ημέρα των γενεθλίων του. Ηταν το ένατο και τελευταίο παιδί του Πέτρου Ι. Καβάφη (Κωνσταντινούπολη, 1814 - Αλεξάνδρεια, 1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού, από φαναριώτικο γένος που οι ρίζες του φαίνεται πως είναι βυζαντινές και της Χαρίκλειας Φωτιάδη (Νιχώρι Κωνσταντινουπόλεως, 1834 - Αλεξάνδρεια, 1899) από παλαιότατη οικογένεια της Πόλης. Υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πνευματική φυσιογνωμία της Αλεξάνδρειας.
Συνολικά τα ποιήματα που έγραψε ο Καβάφης είναι 154. Επιπλέον θα πρέπει να υπολογιστούν άλλα 75 που παρέμειναν ανέκδοτα εώς το 1968 και τα οποία βρέθηκαν στο Αρχείο του ή σε χέρια φίλων του καθώς και 27 ποιήματα που δημοσίευσε μεν ο ίδιος μεταξύ 1886 και 1898 αλλά που αργότερα τααποκήρυξε. Ο Καβάφης έγραψε και κάποια πεζά, δοκίμια, μελέτες, μεταξύ των οποίων: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα», «Οι Βυζαντινοί ποιηταί», «Το Κυπριακόν ζήτημα», «Το Τέλος του Οδυσσέως», «Μία σελίς της Τρωϊκής Ιστορίας» κ.α.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις και υποδείξεις του ποιητή, τα ποιήματά του κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά. Αν και στην αρχή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη συνάντησε την εχθρότητα και την επιφύλαξη του πνευματικού κόσμου, με τον καιρό επιβλήθηκε στη συνείδηση όλων σαν ένας ιδιόμορφος αλλά μεστός και γεμάτος με ουσιαστικό περιεχόμενο ποιητής που δεν ενδιαφερόταν για την εξωτερική εμφάνιση του στίχου του αλλά μονάχα για τον εσωτερικό στοχασμό, τη φιλοσοφική σκέψη και το στοχαστικό δίδαγμα.
Μετά θάνατον, ο Καβάφης έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης από ποιητές και μελετητές του έργου του σε όλο τον κόσμο. Τα ποιήματά του εκδόθηκαν και εκδίδονται σε συλλογές, ενώ πρόκειται και για τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα λογοτέχνη. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδέζικα, αραβικά, γιαπωνέζικα, αρμένικα, ινδικά, σλαβικές γλώσσες και σε πάρα πολλές άλλες γλώσσες.
Στην οδό Λέψιους στην Αλεξάνδρεια, το διαμέρισμα του Καβάφη έχει μετατραπεί σε μουσείο με εκδόσεις, χειρόγραφα, μεταφράσεις, δημοσιεύματα και έργα τέχνης εμπνευσμένα από το έργο του, πλούσιο φωτογραφικό, φιλολογικό και άλλο υλικό.


Η ελληνική κοινωνία στην οθωμανική αυτοκρατορία

Δείτε αυτές τις σελίδες, έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εικόνες για εκείνη την εποχή. Αφορούν το μάθημα της ιστορίας που συζητήσαμε την τελευταία φορά.  Για να δείτε κάθε θέμα, πατήστε στις εικόνες στο κάτω μέρος. Κάθε υπογραμμισμένη λέξη ανοίγει άλλη σελίδα http://www.fhw.gr/chronos/11/el/gr/

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Φυσικά καύσιμα

Δείτε σε αυτήν την όμορφη παρουσίαση πως δημιουργείται το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες. http://www.skoool.gr/content/los/primary/science/fossil_fuels/launch.html

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Διαιρέτες

Παίξτε αυτό το παιχνίδι με τους διαιρέτες. Είναι λίγο δύσκολο αλλά αν προσέξετε θα τα καταφέρετε. Μην ξεχνάτε να πατάτε το κουμπί του ελέγχου για να δείτε αν τα κάνατε σωστά.
http://www.skoool.gr/content/los/primary/maths/factors/launch.html
Καλή επιτυχία και πείτε μου πως τα πήγατε στο παιχνίδι.

Σαν σήμερα (8 Οκτωβρίου)



1827: Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιδεν κατατροπώνει τον τουρκο-αιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει τον δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. Για περισσότερες πληροφορίες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σαν σήμερα (7 Οκτωβρίου)


1571: Στη Ναύπακτο, ο χριστιανικός στόλος υπό τον Δον Χουάν ντε Αούστρια καταστρέφει τον τουρκικό του σουλτάνου Σελίμ Β΄, σταματώντας οριστικά την οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας σκοτώνεται ο τούρκος ναύαρχος Αλί Πασά.



1959: Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1».



Ανακύκλωση (από τον Κώστα)

Το διεθνές σύμβολο της ανακύκλωσης
Ανακύκλωση στο κέντρο της Αθήνας
Κάδος με ξεχωριστές σακούλες στο αεροδρόμιο των Αθηνών
Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η ανακύκλωση μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι ανακυκλώσιμες όχι μόνον γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτουν την υγεία μας.
Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.
Σήμερα (2010) η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Xαλκού.Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τούς έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα.Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη.Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή,για την αποθήκευση,για την ανακύκλωση και για την μεταχείριση των σκουπιδιών πάρθηκε 1 κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης.Στις Η.Π.Α η βιομηχανία της ανακύκλωσης αντιπροσωπέυει 236 δισεκατομύρια δολλάρια,1,1 εκατομυρία μισθωτούς και 5600 επιχειρησεις.Ο Μπαράκ Ομπάμα καθιέρωσε την 'Μέρα της Ανακύκλωσης' στις 25 Νοεμβρίου(από το 2009).Τον Απρίλιο του 2009 η Τράπεζα της Ανακύκλωσης ανταμείφθηκε από το 'Champion of the Earth by the United Nations Environment Program'.Εξυπηρετεί πανω απο 1 εκατομυρία ανθρωπούς μέσα σε 20 κράτη των Η.Π.Α και είναι καθιερωμένο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Είκονες για το Big Bang (από τον Κώστα)

Μεγάλη έκρηξη (από τον Κώστα)


Απεικόνιση της εξέλιξης του σύμπαντος.
Στην επιστήμη της κοσμολογίας, Μεγάλη έκρηξη (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) ονομάζεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή στην Επιστημονική κοινότητα. Ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρεντ Χόυλ (Fred Hoyle) σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1950. Ο Χόυλ δεν χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μία θεωρία, αλλά για να ειρωνευτεί τη νέα ιδέα. Παρόλα αυτά ο όρος επικράτησε αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο.



Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Βίντεο για το ηλιακό σύστημα(από τον Κώστα)

Πλανήτης Γη(από τον Κώστα)

Μία έγχρωμη εικόνα της Γης, όπως φαινόταν από το Apollo 17.
Ο «Μπλε βώλος», μια διάσημη φωτογραφία της Γης από το Apollo 17
Τροχιακά χαρακτηριστικά (Εποχή J2000)
Αφήλιο 152.098.232 km
(1,01671388 AU)
Περιήλιο 147.098.290 km
(0,98329134 AU)
Μεγάλος ημιάξονας 149.598.261 km
(1,00000261 AU)
Εκκεντρότητα της τροχιάς 0,01671123
Τροχιακή περιφέρεια 0.940 Tm
(6.283 AU)
Αστρονομική τροχιακή περίοδος 365,256363004 d
(1,000017421 a)
Συνοδική Περίοδος n/a
Μέση Ταχύτητα Τροχιάς 29,78 km/s
Μέγιστη Ταχύτητα Τροχιάς 30.287 km/s
Ελάχιστη Ταχύτητα Τροχιάς 29.291 km/s
Κλίση ως προς την Εκλειπτική 0.000 05°
(7.25° ως προς τον Ηλιακό ισημερινό)
Μήκος του ανερχόμενου σημείου 348.739 36°
Όρισμα του περιηλίου 114.207 83°
Δορυφόροι 1 (η Σελήνη), δείτε επίσης 3753 Cruithne
Φυσικά Χαρακτηριστικά
Ισημερινή διάμετρος 12.756,270 km
Πολική διάμετρος 12.713,500 km
Μέση διάμετρος 12.745,591 km
Πεπλάτυνση 0,003 352 861
Ισημερινή περιφέρεια 40.075,004 km
Πολική περιφέρεια 39.940,638 km
Μέση περιφέρεια 40.041,455 km
Επιφάνεια 510.065.284,702 km²
Όγκος 1,0832×1012 km³
Μάζα 5,9736×1024 kg
Πυκνότητα 5,515 g/cm³
Επιφανειακή Βαρύτητα στον Ισημερινό 9,780 m/s² 1
(0,997 32 Τζι)
Ταχύτητα Διαφυγής 11,186 km/s
Αστρονομική περίοδος περιστροφής 0,997 258 d (23,934 h)
Ταχύτητα περιστροφής 1.674,38 km/h = 465,11 m/s
(στον ισημερινό)
Κλίση του Άξονα 23,439281°
Ορθή αναφορά
του βόρειου πόλου
0° (0 h 0 min 0 s)
Απόκλιση 90°
Λευκαύγεια 0,367
Επιφανειακή θερμοκρασία
- ελάχιστη
- μέση
- μέγιστη

185 K
287 K
331 K
Επιφανειακή ατμοσφαιρική πίεση 100 kPa
Ατμοσφαιρική σύσταση
Άζωτο 78%
Οξυγόνο 21%
Αργό 1%
Διοξείδιο του άνθρακα 0,04%
νερό ατμοί
ίχνη
[ επεξεργασία ]
Η Γη είναι ο πλανήτης στον οποίο κατοικούν οι άνθρωποι, καθώς και εκατομμύρια άλλα είδη, και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας και ο μεγαλύτερος μεταξύ των τεσσάρων πλανητών που διαθέτουν στερεό φλοιό. Ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια (4,5×109) έτη, έχει δε έναν φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη. Ο αστρονομικός συμβολισμός της γης αποτελείται από έναν περικυκλωμένο σταυρό, αναπαριστώντας έναν μεσημβρινό και έναν παράλληλο· μία παραλλαγή, τοποθετεί τον σταυρό πάνω από τον κύκλο (Unicode: ⊕ ή ♁).
Η λέξη Γη προέρχεται από το όνομα της αρχαιοελληνικής Θεάς με το όνομα Γαία.